Om uterum

Ett uterum är en relativt enkel konstruktion som har minst en inglasad vägg. Det kan byggas i anslutning till en befintlig byggnad eller vara fristående. En vanlig lösning är att man bygger uterummet på redan befintliga uteplatser. Meningen med ett uterum är att man ska kunna förlänga säsongen för att sitta utomhus. Nu sitter man ju inte bokstavligen utomhus i ett uterum och det är just det som är poängen – man är inte direkt inomhus, men man är ändå skyddad från väder och vind. Man kan därigenom njuta av sin trädgård även om det är dåligt väder eller kyligt i allmänhet. Under gynnsamma förhållanden och om man har ett väl isolerat uterum kan man använda det året om, men ibland kanske man behöver någon form av värmekälla för att kunna hålla en behaglig temperatur i rummet.

Golv

Det är fördelaktigt att gjuta en betonggrund till uterummet. Då kan man lägga i slingor för golvvärme och sedan lägga klinker – något som definitivt höjer mysfaktorn i rummet. Bygger man på befintligt trädäck bör man se till att golvet isoleras underifrån för att undvika kondensbildning.

Väggar

Man kan naturligtvis välja att ha fasta väggar i sitt uterum, men det är en god idé att använda sig av glaspartier med skjutbara sektioner. Man kan därigenom anpassa uterummet mer efter väder och vind. En riktigt solig och het sommardag förvandlas uterummet till ett växthus och då är det bra att kunna öppna upp så mycket som möjligt. Motsatta förhållanden råder naturligtvis när höstrusket sätter in. Då kan man stänga till rummet och ha användning för det även om det regnar på tvären.

Tak

Det finns flera alternativ när det gäller val av tak till uterummet. Glas och genomskinlig plast släpper in solljus och bidrar på så sätt till uppvärmningen av rummet. Andra alternativ är trästomme med tjärpapp, plåt eller tegel/betongpannor. De senare alternativen kan vara en bra lösning om man vill vinterbona sitt uterum.

Detta är endast en kort och generell beskrivning om uterum. Kontakta oss på PM-Fönster om du vill veta mer. Vi har svar på dina frågor!