Att byta fönster

Att byta fönster är faktiskt inte så vansinnigt svårt om man bara har de rätta verktygen och är någorlunda händig. Ibland kan man dock behöva tillgång till verktyg som de flesta inte har liggandes hemma och man kan ju såklart också ha tummen mitt i handen. Känner man sig osäker är det säkraste och i längden billigaste alternativet antagligen att anlita någon som vet vad den gör och som har de verktyg som behövs, så du slipper hyra eller köpa dem. I den här artikeln beskrivs i alla fall hur man går tillväga för att byta ett fönster om man nu har bestämt sig för att man vill pröva själv.

För det första behöver man så klart ta bort det befintliga fönstret. Det är en bra idé att lyfta ut rutan så att den inte är i vägen medan du arbetar. Längs karmen sitter det skruvar som oftast är täckta med en liten vit knapp. Ta bort dessa knappar så att du kan se huvudet på skruven.

Skruvarna kan vara av lite olika slag men det är ofta en så kallad karmskruv som sitter där. Då behöver du en särskild karmnyckel som kan vara av antingen manuellt slag eller fästas på en skruvdragare. Om det inte går att skruva ut skruvarna, kanske för att de har rostat sönder eller liknande, kan du behöva såga av dem med hjälp av en tigersåg. Det kan också fungera att bryta bort karmen med kofot.

När det befintliga fönstret är borta placeras kilar i luckan och sedan ställs den nya karmen in. Här behövs ett vattenpass eller laser. Se också till att glipan runt omkring fönstret är tillräckligt stor för att isolering ska få plats. När fönstret är rakt och på plats är det bara att skruva dit det. Se till att det är rakt även efter att skruvarna har fästs. Sedan är det bara att hänga in det nya fönstret i den nya karmen.